Bekijk alle exposities

Benny van der Plank

05/06/2021 - 05/09/2021

 

De Amsterdamse fotograaf Benny van der Plank reist regelmatig naar Hong Kong om aan projecten te werken. In zijn werk focust hij zich onder meer op sociaal maatschappelijke onderwerpen in stedelijke omgevingen.

In 2004 studeerde hij af als Planoloog aan de Breda University of Applied Sciences. Naast zijn werk als projectmanager van grootschalige stedelijke vernieuwingsprojecten in Amsterdam studeerde hij aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Tijdens de expositie is onder meer werk te zien uit de series ‘Aftermath Hong Kong Protests’, ‘Dense Living in the Afterlife’ en ‘Hong Kong Street Portraits’.

Aftermath Hong Kong Protests

In ‘Aftermath Hong Kong Protests’ fotografeerde hij de gevolgen van de protesten in Hong Kong in het najaar van 2019. De botsingen tussen politie en demonstranten werden toen steeds gewelddadiger. In een poging om delen van de stad tot stilstand te brengen, maakten demonstranten geïmproviseerde wegversperringen met hekken en stenen die als projectielen konden worden gebruikt. De botsingen hebben een open wond achtergelaten in het dagelijks leven in Hong Kong.

Dense Living in the Afterlife

De serie ‘Dense Living in the Afterlife’ gaat over de schaarse ruimte die beschikbaar is in een dichtbevolkte stad als Hong Kong. Begraafplaatsen worden hierdoor op heuvels gemaakt. Elk graf ligt vlak naast een ander graf, zodat ook de beperkte ruimte hier optimaal wordt benut. Naast het tekort aan betaalbare woningen is het ook na de dood moeilijk om aan een stukje grond in Hong Kong te komen.

Hong Kong Street Portraits

In de serie ‘Hong Kong Street Portraits’ fotografeerde hij het dagelijkse leven in Hong Kong. Met een camera in de hand slenterde hij door de eindeloze straten en nauwe steegjes van de Aziatische metropool.

Foto’s uit de serie ‘Aftermath Hong Kong Protests’ zijn dit jaar onder meer te zien tijdens Rotterdam Photo 2021 en het Chania International Photo Festival in Griekenland.

 

  • Date: 05/06/2021 - 05/09/2021