Go to all Exhibitions

Johannes Bosgra

04/06/2022 - 04/09/2022

 

Johannes Bosgra

Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Hij maakt verstilde beelden op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Door de essentie van een landschap geabstraheerd te verbeelden geeft Bosgra, op dezelfde wijze als muziek dat door zijn abstractie zo moeiteloos doet, uitdrukking aan zijn innerlijke wereld.

Tijdens de expositie in het Fotolokaal zijn de series Murmurations en Stripes te zien.

Een grote zwerm van één miljoen spreeuwen vliegen als zwarte pentekeningen in een subliem muzikaal ritme tegen een diepblauwe lucht in de nieuwe serie Murmurations van Johannes Bosgra. Gefascineerd door de duizelingwekkende, complex gecoördineerde patronen van dit spreeuwenballet, voelde hij zich gedwongen om deze serie te maken.

De spreeuwen vormen abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie. De vogels beheersen de onvoorspelbaarheid terwijl ze ook de consensus behouden. Dit bereiken spreeuwen doordat ze op een vast aantal vogels om zich heen letten – zeven, om precies te zijn. Door op deze zeven vogels te letten worden de spreeuwen onderdeel van een dynamisch systeem waar de onderdelen samen een geheel vormen met emergente eigenschappen, een spreeuwendans is het resultaat.

Voor de serie Stripes is Johannes de wereld over gereisd naar de meest desolate plekken om de essentie van de kleuren en vormen van oceanen en zeeën te vangen in minimalistische zeegezichten.

De zeegezichten bestaan op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. De weergave van de zee verraadt zijn diepe verbintenis met de zeegezichten van fotograaf Hiroshi Sugimoto en het werk van beeldend kunstenaar Willem van Althuis. Bij het maken van zijn werk past Johannes een extreem nauwkeurig en tijdrovend proces toe met zijn camera. Daarbij omarmt hij de onvoorspelbaarheid van de kleuren, vormen en lijnen die dit proces oplevert. Het resultaat is een minimalistische geometrische compositie van rechte lijnen die noch veel figuratieve elementen bevat, noch volledig abstract is. In combinatie brengen de twee elementen een beeld voort dat bijna lijkt te veranderen voor de ogen van de toeschouwer.

Voor de serie Murmurations heeft Johannes veel prijzen ontvangen, o.a. de titel ‘Natuurfotograaf van het jaar’ bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards. Daardoor is deze serie tentoongesteld in onder andere Parijs, Moskou en San Francisco.

Johannes heeft in 2019 een videowerk gemaakt van zijn Stripes serie voor de componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom. In juni 2021 is het videowerk Verklärte Nacht in première gegaan bij Museum Voorlinden in Wassenaar.

 

 

 

  • Date: 04/06/2022 - 04/09/2022